Klauzula informacyjna RODO

Ogólna klauzula informacyjna

W nawiązaniu do art. 13 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016) „RODO” informujemy, iż:

  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Miejskie Centrum Kultury z siedzibą w Gorzowie Wielkopolskim, ul. Drzymały 26 (kod pocztowy: 66-400), tel: 95 720 29 11.
  2. W razie jakichkolwiek pytań związanych z przetwarzaniem Pani/Pana danych osobowych i przysługujących Pani/Panu uprawnień można kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych w Miejskim Centrum Kultury w Gorzowie Wielkopolskim pod adresem email: iod@mckgorzow.pl, lub telefonicznie pod numerem 605 668 348.
  3. Administrator danych osobowych przetwarza Pani/Pana dane osobowe na podstawie obowiązujących przepisów prawa, zawartych umów lub na podstawie udzielonej zgody.
  4. Podane przez Panią/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu:

a) wypełnienia obowiązków prawnych ciążących na Miejskim Centrum Kultury w Gorzowie Wielkopolskim;
b) realizacji zawartych umów;

Newsletter

c) marketingowym Administratora;
d) prowadzenia marketingu podmiotów współpracujących z Administratorem;

Monitoring

e) zapewnienia bezpieczeństwa i porządku publicznego w obszarze monitorowania;

Korespondencja email

f) nawiązania kontaktu lub udzielenia odpowiedzi na wysłaną przez Panią/Pana wiadomość.

W pozostałych przypadkach Pani/Pana dane osobowe przetwarzane są wyłącznie na podstawie wcześniej udzielonej zgody w zakresie i celu określonym w treści zgody.

Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą do momentu:

a) zakończenia działań wspomnianych w pkt. 4;

Newsletter

b) wycofania udzielonej zgody;

Monitoring

c) usunięcia danych po 30 dniach;

Korespondencja email

d) zakończenia korespondencji.

Następnie, jeśli jest to wymagane, dane przechowywane będą przez czas, wynikający z zasad archiwizacji dokumentacji na podstawie przepisów archiwalnych lub innych przepisów obowiązującego prawa.

  1. Odbiorcami Pani/Pana danych osobowych mogą być:
    a) podmioty świadczące usługę obsługi systemów i oprogramowania informatycznego administratora;

    b) zewnętrzne podmioty świadczące usługi na rzecz administratora;

    c) podmioty uprawnione do uzyskania danych osobowych na podstawie przepisów prawa (w tym organy administracji publicznej).

  2. Pani/Pana dane osobowe nie będą przekazywane do państw trzecich (spoza obszaru UE).
  3. Administrator dołożył należytej staranności w celu odpowiedniego zabezpieczenia przekazanych danych osobowych, a w szczególności przed ich udostępnieniem osobom nieupoważnionym.
  4. System informatyczny, w którym są przetwarzane dane osobowe, spełnia wymogi z Rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie dokumentacji przetwarzania danych osobowych oraz warunków technicznych i organizacyjnych, jakim powinny odpowiadać urządzenia i systemy informatyczne służące do przetwarzania danych osobowych (Dz. U. Nr 100, poz. 1024).
  5. Dane osobowe są przetwarzane z uwzględnieniem zasad: zgodności z prawem, przejrzystości, celowości, minimalizacji danych oraz rzetelności.
  6. Przysługują Pani/Panu prawa:

    a) prawo dostępu do swoich danych osobowych;

    b) prawo do sprostowania/poprawiania danych osobowych;

    c) prawo do żądania usunięcia danych osobowych;

    d) prawo do ograniczenia przetwarzania danych osobowych;

    e) prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych;

    f) prawo do przenoszenia danych, w przypadkach określonych w przepisach RODO.

  7. Przysługuje Pani/Panu prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych wobec niezgodnego z prawem przetwarzania danych.
  8. W przypadku gdy przetwarzanie danych osobowych odbywa się na podstawie zgody, przysługuje Pani/Panu prawo do cofnięcia tej zgody w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem.
  9. Podanie przez Panią/Pana danych osobowych jest:

    a) obowiązkowe, jeżeli tak zostało to określone w przepisach prawa;

    b) dobrowolne, jeżeli odbywa się na podstawie Pani/Pana zgody lub ma na celu zawarcie umowy. Konsekwencją niepodania danych będzie brak możliwość zawarcia umowy.

  10. Pani/Pana dane mogą być przetwarzane w sposób zautomatyzowany lub częściowo zautomatyzowany i nie będą profilowane.
Europenian flag